Politik och företag

Politik och företag

Politik är något som påverkar alla människor i hela världen, oavsett om man vill det eller ej. Det är nämligen politiker som bestämmer kring olika typer av regelverk och vilken typ av rättigheter som människor ska ha i samhället. Utöver att bestämma över människor bestämmer också politiker om olika typer av regler kring företag och skatter. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur politiken i världen påverkar just företagen, vilket är något som har blivit ett mycket omdiskuterat ämne.

Företag och intäkter

Det allra första området som är viktigt att ta upp är hur olika politiska regelverk påverkar företag och deras intäkter. En del politiska partier vill exempelvis att företag ska beskattas betydligt mer än de gör idag. Förr i tiden var nämligen företagsskatten högre i Sverige. Numera tycker exempelvis partier som Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ att företag betalar alldeles för lite skatt. Oavsett vilka åsikter som partier har är det viktigt att man som företagare därför är väl påläst om hur dagens regelverk ser ut, för att se till att alla regler efterföljs. Därför kan det vara bra att besöka hemsidor som https://www.fakturino.se/foretagslan/basta-foretagslanet/ för att få hjälp med allt från företagslån till skatter och fakturering. Fakturino kan nämligen hjälpa till med att öka förståelsen för aktuella regelverk och vilka potentiella regler som möjligen kan träda i kraft i framtiden.

På en global nivå bör det tilläggas att företagsskatter är ett ännu mer omdiskuterat ämne än i Sverige. Det har nämligen avslöjats att många företag i världen har kontor i skatteparadis som Panama och olika karibiska öar då de har väldigt låg skatt där.

Företag och anställningsregler

Ett annat ämne som politiker ofta diskuterar är olika typer av anställningsregler. Sverige är i grund och botten ett relativt socialistiskt samhälle då facken har väldigt stor makt och det är både dyrt att anställa och svårt att sparka anställda. Partier som Socialdemokraterna har nämligen sina rötter i arbetarrörelsen, vilket i sin tur har gjort att de genom sina många år av ledarskap har gjort att regelverket är mycket omfattande. I sin tur har detta gjort att partier på högerkanten har en mer liberal syn på arbetsmarknaden och vill göra det enklare för företag att sparka anställda som inte sköter sig. Dessutom vill de också minska kostnaden för arbetsgivaravgifter. Dock har Socialdemokraterna lyckats hålla kvar mycket av den traditionella politiken då de fortfarande är ett stort parti med mycket inflytande.