Finns det någon skillnad på statsminister och president?

Finns det någon skillnad på statsminister och president?

En statsminister och president kan låta som liknande saker på flera sätt. Men man ska dock vara vaksam över det, eftersom det finns ett antal skillnader.

En statsminister, som svenske Stefan Löfven, och USA:s president Joe Biden har ett antal likheter. Till exempel att de är respektive lands regeringschefer. De är chefer för regeringen och besitter det högsta ämbetet i varje land. Men efter det kommer det inte överdrivet många likheter.

En svensk statsminister sitter till exempel inte på överdrivet mycket makt, även om det oftast uppfattas så. I Sverige har statsministern ett antal möjligheter för att påverka sitt land. Det är dels möjligheten att utsätta en regering som i sin tur tilldelas ett antal befogenheter. Men mycket mer än så är det inte, det vill säga att en statsminister inte kan göra mycket mer än att rösta i omröstningar, och ta ytterst få beslut på egen hand. Till exempel när det gäller tillsättandes av generaldirektörer.

I USA finns det däremot betydligt mer utrymme för att kunna påverka politiken som en president. Viktigt att veta är att presidenter sällan kan ta beslut på egen hand, utom vissa fall när det gäller utrikespolitik och under krigstider. Däremot kan en president stoppa beslut.

Tack vare veto-rätten kan en president stoppa precis alla förslag som kommer upp på dennes bord. Det innebär att en president i praktiken kan stoppa alla lagförslag, även något från sitt eget parti. En president kan därför inte lägga fram några egna förslag och tvinga igenom dem på något sätt. Men däremot stoppa allt som denne vill. Det gör att en president har betydligt mer inflytande än en statsminister.