Så påverkar låg styrränta dig som vill ta lån i dag
Styrräntan, som tidigare hette reporäntan, är något som svenska banker följer. När styrräntan sänks, sänker bankerna nästan alltid också sina räntor. Räntekostnaderna på lån till bostad eller andra lån blir alltså lägre, men samtidigt blir avkastningen för pengar på sparkonton också lägre. Det uppmuntrar människor att konsumera, snarare än spara, vilket är ibland är önskvärt när Riksbanken vill minska svängningar i inflation.
Bättre villkor med låg styrränta
Hur påverkar en låg styrränta då dig som vill ta lån? Ja, som sagt så är det absolut en positiv sak. Oavsett om du söker lån till bostad, som buffert till nystartat företag eller billån kommer räntan generellt vara lägre än om styrräntan hade varit hög. Det är dock viktigt att vara noggrann och uppmärksam när du lånar pengar, oberoende av om styrräntan är låg eller hög. Jämför gärna lån på en jämförelsesajt som Lendo för att alltid få den bästa dealen för dina specifika förutsättningar. Stirra dig heller inte blind på räntan – återbetalningstakt, eventuella extra avgifter och annat är också viktiga aspekter som du bör ta hänsyn till när du ska låna pengar.
Vad göra när styrräntan är hög?
Att behöva ta lån när styrräntan är hög är inte roligt eftersom det blir mer kostsamt för dig som låntagare. Om lånet inte är akut är det nästan alltid bättre att vänta tills styrräntan blir lägre igen. Riksbankens ränta tenderar att skifta med åren så om du har råd och tid att vänta – gör det. Bäst ur en ekonomisk synpunkt är att i stället spara när räntan är hög. Avkastningen på dina sparkonton blir högre (såvida du inte har ett sparkonto på förutbestämd fast ränta) och det är alltså ett perfekt tillfälla att spara mer med hög styrränta.
Läs gärna på mer om styrränta, ränta, lån och sparande och hur allt hänger ihop. Ju mer kunskap du har, desto högre chans har du att göra ekonomiska beslut som gynnar dig och ditt företag.